Vėstant orams, supranti, kaip nenumaldomai artėja auksaplaukis ruduo. Rudenėja... Sūnus parbėga iš kiemo nešinas puokšte gėlių mamytei:
O mamytė, t.y. aš, vis kaupia atsargas žiemai.
Pirmiausia užsišaldžiau dalį aviečių, kitą dalį išviriau su gervuogėmis. Tada ėmiausi virti
pomidorų padažą
3kg pomidorų be odelės;
1valg. šaukštas cinamono;
1valg. šaukštas maltų gvazdikėlių;
1valg. šaukštas kvepiančiųjų pipirų;
3 šaukštai druskos;
15 vidutinio didumo svogūnų;
1 stiklinė 9 % acto;
1 stiklinė cukraus.
Aš pomidorus sumaliau ( nors rekomenduoja nulupti, aš nelupau ). Tą patį padariau su svogūnais. Likusius produktus sudėjau į puodą ir troškinau 50 min. Pabaigoje supyliau actą ir užvirinau.
Marinuoju agurkus anytos receptuku:
2 l vandens: 4 šaukštai druskos;
8 šaukštai cukraus;
1 stiklinė acto (apie 150 - 200 ml );
1 a. š. garstyčių grūdelių;
juodi ir kvepiantys pipirai, krapų šakelės;
1,5 - 2 l stiklainiui dėjau po 2 skilteles česnako.
Dalį agurkų dariau su morkų, paprikos ir svogūnų griežinėliais.
Darau slyvų, obuolių kompotą.
1 l vandens ėmiau 200 - 300 g cukraus ir šiuo verdančiu sirupu užpyliau dalintas perpus slyvas (obuolius ). Į dalį stiklainių įdėjau gervuogių dėl spalvos ir skonio.
Toliau seka...
Oranžinis stebuklas
jo receptas ir komentarai.
Koncervuota cukinija
( taip galima koncervuoti ir moliūgą )
2.5 kg. cukinijų
0,5 kg. paprikos
1 valg. š. druskos
150 gr. acto
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės aliejaus
0,5 kg pomidorų padažo
0,5 kg. paprikos
1 valg. š. druskos
150 gr. acto
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės aliejaus
0,5 kg pomidorų padažo
Cukinijas nuplauti ir supjaustyti kubeliais (jei
cukinijos mažos, tai odelės nulupti nereikia, nes ji minkšta), išvalyti papriką,
supjaustyti kubeliais. Viską dėti į puodą, berti druską, cukrų, aliejų, padažą
ir troškinti apie 40 min. Pabaigoje supilti actą, po to būtinai užvirti. Karštą
masę dėti į stiklainius, užsukti dangteliais, apversti ir apkloti šiltai kol
atvės. Galima dėti smulkiai pjaustytų svogūno ir (arba )česnako. Kaip kas mėgsta :-)
Kai dariau su moliūgu, tai ėmiau apie 2 kg moliūgo, pjaustyto kubeliais, 0,5 kg kubeliais pjaustytų morkų ir tiek pat cukinijos. Paprikos dėjau tik 1 vnt. Dalį moliūgo ir visą cukiniją tarkavau stambesne tarka. Pridėjau galvutę smulkiai pjaustyto česnako ir 500 g pomidorų padažo. Tiesa, pomidorų padažą renkuosi tik Kėdainių konservų fabriko, kuriame yra daugiausia pomidorų tyrės.
Pernai dariau cukinijas ir moliūgus pagal šį buvusios kolegės Daivutės receptą:
3 kg švariai nuvalytų
daržovių , aš imu per pusę.
1 litrą pigiausių
pomidorų sulčių
1 stiklinę aliejaus
0,5 stiklinės acto
1 stiklinė cikraus,
aš nededu pilnos stiklines, turi paragauti skonį pati
2 šaukštai druskos
Pipirų ir česnakų
tiek, kiek pati mėgsti
Viską užvirti ir
pavirti iki kol daržovės išvirs.
Padažas su ananasais ( arba lietuviškas Uncle ben's )
2kg
cukinijų kubelių sudėti į puodą, įpilti 300 ml vandens, 400 g cukraus ir 1
arbat. šaukštelį citrinos rūgšties. Troškiname 20 – 30 min., kol cukinija taps
skaidri.
Į
kitą trškintuvą po 500 g dedam pjaustytų kubeliais morkų , paprikų ir svogūnų
(aš dėjau apie 370g, 2 dideles galvas). Viską patroškinu (be vandens) apie 15
min.
Tada
viską sudedu į vieną puodą, pridedu 1 didelę galvą smulkintų česnakų, 1 ind.
ananasų kubelių (be sirupo), 500 g pomidorų padažo, 500 g stambiau pjaustytų pomidorų, 1
šaukštas druskos ir 200 ml aliejaus. Dar įpyliau apie 150 ml acto. Troškinau 30
min.
Nuostabus skonis ir konsistencija.
Šis receptukas pasiskolintas, pakopijuotas iš šio puslapio Uncle Ben's.
Reginut, tavo vaikus atpažinčiau tikriausiai net naktį... Vieno karto man pakako juos pamatyt, kad įsiminčiau veidus. O gal net tik nuotraukų tam pakaktų. Gal turiu atmintį veidams, o išraiškingesni įstringa labai labai ilgam.
AtsakytiPanaikintiPadažas su ananasais labai užkabino :)Norėtųsi pasidaryt, jei ingredientų mama duos ir laiko pakaks :)
Ačiū, Gituk, tikrai verta pabandyti. Man jis labai patinka. O mano vaikai... :-) gal tiesiog tu turi tokią dovaną įsiminti veidus...
AtsakytiPanaikinti